Dobrodošli Istaknuto
   
 

dunosnici_640_01

Dužnosnici s nagrađenim pčelarima

Ocjenjivanje meda Požeško-slavonske županije 2015.god.
 

  U organizaciji Pčelarske udruge 'Zlatna dolina' iz Požege i  Pčelarske udruge Pakrac-Lipik održano je dana 6. i 7. studenog 2015. god. županijsko natjecanje u kvaliteti meda u okviru manifestacije 'Okusi jeseni' , a koju je organizirala Turistička zajednica grada Požega.

Na upućen poziv pčelarima da sudjeluju sa svojim ovogodišnjim medovima javio je izuzetno velik broj pčelara pa je za analitičko mjerenje i melisopalinološku  analizu  pristiglo ukupno 89 uzoraka medova.  Analiza uzoraka je provedena u Zavodu za javno zdravstvo iz Virovitice neposredno prije natjecanja, a senzorička ocjena i ukupno bodovanje sukladno Pravilniku o ocjenjivanju meda obavljeno je 6. studenog u HGK Požega.

senzorika_640_01Senzoričko ocjenjivanje

medovi_640Dio uzoraka na senzorici

Stručno  povjerenstvo u sastavu dr.sci. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije, kao predsjednica te članovi  doc.dr. Ivana Flanjak  sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, mag. Mirjana Špehar iz ZZJZ Virovitica i Saša Prdjun  dipl.ing.sveučilišni asistent s Agronomskog fakulteta iz Zagreba i uz tehničku pomoć  5 pčelara iz Požege i Lipika izvršilo je senzoričko ocjenjivanje i bodovanje. Od pristiglih 89 uzoraka 85 je zadovoljavalo uvjete za sortne medove prema Pravilniku o medu. I ovom prilikom zahvaliti je stručnjacima na sudjelovanju u senzoričkom ocjenjivanju.

danko_i_ivica_640Pčelarski štandovi

Ukupno je osvojeno 35 zlatnih odličja, 34 srebrnih i  16 brončanih.  Prema vrstama sortnih medova  ocjenjivan je med bagrema, med kestena, med lipe, med repice , meduni i cvjetni poliflorni medovi.

Od 37 uzoraka meda bagrema  zlatna odličja je postiglo 13 medova od kojih je jedan postigao i maksimalni broj od 20,00 poena pa tako osvojio i titulu najbolje ocjenjenog meda u 2015.god.  Ovaj uzorak je s pčelinjaka obitelji Egner Snježane i Danka iz Kutjeva.

Od pristiglih 8 uzoraka meda kestena 3 su osvojila zlatno odličje, a najbolji je uzorak bio od pčelara Saleta Vinka iz Pakraca.

Od pristiglih 18 uzoraka meduna čak su 13 osvojila zlatno odličje, a najbolji je bio ponovo s pčelinjaka obitelji Egner.

U kategoriji cvjetnih medova  dodjeljeno je 5 zlatnih odličja od ukupno 20 uzoraka. 

Jedan je bio uzorak lipe koji je osvojio srebrno odličje.

Puni popis imena pčelara, broja bodova i odličja možete preuzeti ovdje .

Na svečan način na manifestaciji 'Plodovi jeseni' u šetališnoj zoni pred 'bananom' uz mnogo građana i u martinjskom  tonu nošnji i odora slavodobitnicima s najbolje ocjenjenim medovima požeško-slavonski dužnosnici  g. Alojz Tomašević ,župan požeško-slavonski, g.Franjo Lucić, saborski zastupnik, gradonačelnik Požege g. Vedran Neferović, gradonačelnica grada Pleternice gđa Antonija Jozić, voditeljica TZ Silvija Podoljak su dodjelili zlatni tanjur i svojim činom nazočenja i čestitkama zahvalili pčelarima na postignutim nagradama za trud i umijeće u proizvodnji meda sa svojim pčelama.

Pčelarska udruga i pčelari iz Požege su  dostojno građanima uredili i 2 pčelarska štanda pa su se medne delicije mogle tu i kušati i nabaviti.

Ovogodišnje 6. ocjenjivanje pomogli su financijski Županije Požeško-slavonska, Grad Lipik, Grad Pakrac i Grad Požege. Ostatak troškova snosili su sami pčelari.

Posljepodnevno vrijeme i večer pčelari su posvetili predavanjima koja su održana u nastavnom centru HEP-a u Velikoj. Predavanja su imali gđa Evica Martinek, savjetnica iz Porezne uprave Požega na temu 'Pčelari i porezne obveze' , zatim je naš član dr.vet. Darko Mitrić izložio legislativu i postupak kada se prepoznaju sumnje na američku gnjiloću legla, bolesti s kojom se posljednje 2 godine intenzivno radi sanacija žarišta.

Druženje prije večere završilo je prezentacijom i raspravom o proizvodnji jedne nove digitalne vage jednog mladog projektnog tima iz Osijeka i dodjelom medalja i priznanja za postignut uspjeh svojih medova.


Analitički nalazi za uzorke biti će dostavljeni svakom pčelaru poštom

Tekst i snimci:

Davorin Krakar         

 

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
6. ocjenjivanje meda PS županije
05.11.2015
6. i 7. studenog 2015. god. održava se 6. ocjenjivanje meda PS županije
Pročitaj više...


6. ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA
03.11.2015
Pčelarska udruga Zlatna dolina te pčelarska udruga Pakrac-Lipik u suradnji sa TZ grada Požege uz financijsku potporu Županije Požeško-slavonske, grada Lipika, grada Pakraca i grada Požege organizira
Pročitaj više...


PONUDA PČELARSKIH TEČAJEVA
02.11.2015
S Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku primili smo ponudu za održavanje tečajeva 
Pročitaj više...


Poziv za sudjelovanje na 18. Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije
14.10.2015
Požeško-slavonska županija prihvatila je partnerstvo na 18. Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije , te Vas pozivam da svoje proizvode izlažete na županijskom štandu u Križevcima od 6. do 8. studenog 2015. godine.
Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: