Dobrodošli Istaknuto
   
 

 

   velika_vrbica_640

 Velika vrbica u rujnu (photo by DK)

 

Rujan


   Prolazi i rujan s istim tijekom kao i prethodni mjeseci. Kiše, boleštine, poplave i kupovine šećera. Od plodova kasnog ljeta niti po poljima, voćnjacima i vinogradima ove godine gotovo ništa.Samo štete posvuda.Depresivno za svako domaćinstvo, prihoda niotkuda već samo troškovi.


Tko je od pčelara  imao novca i zadnji je potrošio na nabavku šećera za pčele. Lijevalo se u hranilice sirup  i po desetak puta, obnavljalo leglo i pripremalo zajednice za zimovanje. Nezapamćena godina, a kažu da takove sve češće dolaze. Utješno. Pokušali smo na zahtjev pčelara potražiti pomoć od županije, ne uz kavu nego kroz urudžbiran zahtjev, iako smo znali da tu nema pomoći kao niti prethodnih decenija. Niti odgovora nismo primili. Fala na pitanju.


   I po našoj 'službi' motrenja vidimo interes. Najveći broj pčelara držatelja naših digitalnih vaga zapustio je plaćati obnovu prepaida za sim-kartice. Entuzijazam je nestao.


U ovom smo mjesecu obično uklanjali veterinarsko sredstvo protiv varoe, a nakon 6 tjedana. 'Čistilo' je pčelu poprilično, ponegdje i da ti se ne broje varoe. Mnogi su i ostavili dokle god varoa otpada, a padati će dok nestane poklopljenog legla. U zajednicama je još bilo, a kao posljedica prihrana, i po 5-6 okvira s poklopljenim leglom. Testiranje je pokazalo da će se krajem  listopada imati posla s oksalnom kiselinom. Ne raduje pčelare baš skori dolazak zime. Očekivati je poprilične gubitke.

A da podsjetimo kako je brzo, ako već niste, postaviti češljeve na leta. Miševi i voluharice su ove godine zbog kiša ranije utekli iz svojih ranijih skloništa pa se već 'komodaju' u nastavcima. Postavite i one odlične otrovne mamke, u cijevi ili rabljene konzerve, zaštićene od kiša i nedostupne pticama.

   Ono što ipak raduje je znakovit porast pčelara koji su prijavili američku gnjiloću legla. To pokazuje da smo zreli izbaciti licemjerje i napokon uklanjati žarišta zaraze. Vjerujemo da je veterinarima već dosta pregledavanja okvira legla po pčelinjacima i svaka im čast na dosljednjoj upornosti. Napokon, kao prilog izradbi strategije županije među ostalim prijedlozima dali smo naglasak, skraćeno rečeno, županija bez američke gnjiloće legla. Na ovogodišnjem Coloss-u i Eurbee-u vidjeli smo da se vrlo često i u drugim zemljama Europe djelatno pčelari, struka i projekti posvećuju praćenju gnjiloće putem analiza zimskog otpada na podnicama, ne čekajući aktivnu sezonu. Možemo li i mi tako? Ta već smo to probali na 10 uzoraka prije 7 godina.


  Ostali smo i bez novca na računu udruge. Nakon sramotne skupštine i preniske članarine od 25 kn za udrugu više nema ni za troškove vođenja računa u banci. Za tu članarinu nemo'š oti'ć ni na dva piva, a pogotovo nekoga predavača pozvati u udrugu. To su članovi demokratski izglasali. A rizničar je još uvijek utajio dio članarine iz 2013.godine i slijede sudske tužbe. Ima utaje i za gotovinske uplate u 2014. Kažu, to je već postalo pravilo u RH da se blagajnici  udruga 'pomognu' od članarina.  Zar je moralo doći do tužbe? A ako ne tužiš kriv si. Prekrasno. Valjda je i to demokratsko pravo, kao i izglasati porazno nisku članarinu kao i predložiti je i podržati.


Morati ćemo brzo sazvati izvanrednu skupštinu pa si tražite 'unutarnje rezerve'!


Započela su ocjenjivanja medova po državi Danskoj. Mi za to nemamo kinte, a i što bi se ocjenjivalo. Tek banovski kesten ili baranjski suncokret. Podršku koju smo imali od udruženja obrtnika više nemamo, a zakonodavac im je nametnio da o svom udruženju sami vode brigu.


Oko nas započinju druženja, slatke manifestacije, sadržajne konferencije, čak i godišnja konferencija IHC-a u Opatiji. Navalite, ali ne u Požegi.  

Davorin Krakar, predsjednik udruge


 

 

 

Napomena: Svi raniji naslovni prilozi premješteni su u rubrike Kolumna ili Novosti. 


 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
PROMOCIJA POLAZNIKA PČELARSKOG INKUBATORA
17.10.2014
   Dana 17.listopada u 10 sati održana svečana promocija polaznika projekta "The Bee Incubator"-a
Pročitaj više...


AETHINA JE U EUROPI
02.10.2014
   1.listopada 2014.god. Nacionalna državna sanitarna agencija Italije potvrdila invaziju u Kalabriji.  
Pročitaj više...


DNEVNIK TIHE PAŠE
31.07.2014
  Ostavljamo naslov lipe i kestena i krećemo s tihim pašama. Tu će se naći i zadnje nade: suncokreta i sladuna.   
Pročitaj više...


OCJENJIVANJE MEDA U VIROVITICI
28.07.2014
   Danas nam je proslijeđen poziv za ocjenjivanje meda u Virovitici. 
Pročitaj više...


NOVI PRAVILNICI
27.07.2014
Od 24.lipnja na snazi su dva nova pravilnika prema kojima se treba uskladiti prijave dopunske djelatnosti i prodaja proizvoda na OPG-u.  
Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: