Dobrodošli Istaknuto
   
 

Davorin Krakar:

            Skupštini Pčelarske udruge Zlatna dolina na 31. siječnja 2015.god.

     Poštovane pčelarke i pčelari

  Kao vaš donedavni predsjednik dužan sam se očitovati o radu u protekloj godini pa to činim na ovaj način jer iz obiteljskih razloga ne mogu nazočiti skupštini.

  Već cijelu proteklu godinu donosim svoju osobnu odluku da li raditi ovaj posao u udruzi, posebno nakon događanja na prošloj godišnjoj skupštini. Da ne ponavljam svoje dvojbe potražite ih na našem portalu u Kolumni pod naslovom 'Smjerokazi epohe'. Odluka dakle nije donesena u afektu, a i nemam namjeru u nekoga upirati prst. 

  Slijedom priprema za ovu skupštinu, a posebno na zadnjem sastanku Upravnog odbora 'prelila mi se čaša' i donio sam odluku zahvaliti se na svim neugodnostima i napustiti sastanak s porukom: pravite si skupštinu sami. ( Neposredni povod je ponovo bila isplata gotovine od 1870,00 kn  još 15.3.2013.god., gdje je 1200,00 kn išlo za dnevnice delegatima skupštine HPS-a, a na bančinom izvodu ne pišu ostali detalji za što je preostalih 670,00 kn. Priča s Godišnje skupštine, tj nastavak, a da se nitko nije udostojio prolistati priloge i evidencije i pojasniti da su i paragon blokovi za vijenac pokojnom pčelaru, računi za biljege (80,00 kn), 2 bonbon i jedan simpa prepaid  imali biti naknađeni. I tako je to namjenski novac iz projekta kojeg sam izradio i evaluirao Gradu Požega za motrenje u 2013.god. što je UO i znao).  

  Dojmilo me nadalje negativno što članovi UO nisu niti pročitali prijedlog novog statuta koji je objavljen na portalu, a za proslavu obljetnice 40 godina udruge ni ideje ni rješenja. Radi to sam kad si to već smislio?! Umjesto dostojanstvene i svečane prigode na nekom uljuđenom mjestu, uz pozivnice starijim članovima, zahvalnice, nudi mi se muk, nema novca i radi što hoćeš. Mislim si, radite to i vi.

  Otvaram raspravu o financijskom planu za 2015.god. gdje jasno, niti jedan nazočni član nema ni ideje, a još manje da je stavio na papir što nas udruga košta. Predložim da se tajnici kupi printer ( danas su oni oko 400 kn) pa se odmah poklapa ideja i potreba. Eto vam koga birate u Upravni odbor. Možda bi htjeli i pisani poziv za skupštinu?   

  Članom sam ove udruge od 1983. god., a njen predsjednik duže od 25 godina. Sada sam već 2 godine u mirovini pa je i prirodno, a prije toga i po građanskom, intelektualnom, stručnom, humanom i moralnom habitusu ostaviti se je uzbuđenja koja nose primitivne predznake i destruktivne strasti.

  O radu Upravnog odbora u 2014.god.

  Sastajali smo se 6 puta i neću vas zamarati s kolikim odazivom jer su na pozive znala doći čak i 2 člana osim mene. Na prvom sastanku poslije Godišnje skupštine (18.1.2014.) održanom  23.1.2014. nastavila se priča i pokušaj planiranja rada u udruzi na bazi 25,00 kn od dijela članarine koji ostaje udruzi. Jasno mi je bilo da je pitanje da li ćemo i za plaćanje samih troškova održavanja računa u banci imati sredstava. Odlučeno je i prihvaćeno da se za tajnicu imenuje buduća gđa Anita Mužar Targuš, ali i da nema potrebe plaćati članarinu za časopis 'Udruga' kao niti tražiti knjigovođu za udrugu, iako sam predlagao suprotno. Uvijek iste osobe ili osoba kontrirali su svemu i branili stav preglasan na skupštini da se od 25,00 kn po pčelaru može funkcionirati. Ma ni za kavu nema love. U časopisu 'Udruga' kojeg izdaje Vladin ured za udruge jasno je bilo prikazano kojih se sve zakona, pravilnika i odluka udruge imaju ustrojiti u promjenama zakonodavnog okvira. No, taj i takav naš UO je to zanemario, pa čak ni do danas nemamo ni knjigovođu, ni odluke o vođenju jednostavnog knjigovodstva, a ni odluka i ugovora o volontiranju. Nije to uradila niti služba  u HPS-u sve dok porezna nije tražila uređenje financija oko plaćanja povjerenika.  Na Staru godinu smo obavješteni da za 2014.god. provedemo odluku Upravnog odbora HPS-a od 18.12.2014. kako se plaćaju povjerenici, udruga, HPS i doprinosi. Novac od participiranja u distribuciji lijekova protiv varoe udruga nije nikada vidjela na svom žr. Nije niti kako je realizacija mjere Nacionalnog programa započela, a niti  do kraja 2014.god. ne vidim na izvodima banke da su sredstva po odluci HPS-a položena do 31.12.2014. Možda griješim, ali taj program je i zaobilazio udruge i bio neka paralelna i plaćena služba. Niti obavijest nije dostavljena na adresu ili mail udruge.  I gle čuda, sada treba i knjigovođa?  Zar nije porezna trebala i prije u HPS, a neke su udruge spominjale i USKOK ? Prestao sam polaziti na skupštine HPS-a i zbog rasipništva i samovolje koje je vodila bivša uža uprava. Za udrugu iz najsiromašnije županije kojoj niti 1 kn se ne pomaže pčelarima zasigurno frustrirajuće.   

  Nastupile su brzo već proljetne klimatske katastrofe i bilo je jasno da od pčelinje paše nema ništa. Po preporuci kako to rade druge pčelarske udruge u zemlji tražili smo pomoć od Županije, transparentno kroz urudžbeni. Znate da nismo dobili ništa osim odbijenice u 10. mjesecu .

  Nakon ideje i pokušaja da se stvori neka krovna udruga poljoprivrednika, sastanaka u hladovini Velike vijećnice, donošenju prijedloga statuta etc. – udruga nije formirana, vrijeme izgubljeno.

  Započne tako i inicijativa od politike da se krene s postupkom registracije tzv. Slavonskog meda. Opet sastanci i prilozi, planovi i želje edukacijskih putovanja, uzorci medova i na kraju je netko od inicijatora napokon i pročitao zakonske okvire za postupak registracije pa onda  kao treba opet formirati udrugu od zainteresiranih udruga. Ideja OK, realizacija upitna. Sjetimo se da su po anketi od svih samo 3 naša pčelara prije 2 godine bila voljna sudjelovati. Bili smo tada nas trojica u Ministarstvu i dobili proceduralnu podršku. Bio sam voljan odraditi to do kraja za našu udrugu za medun sladuna, ali uz takav interes sam odustao i pored toga što sam sav stručni dio odradio od 2003. do 2010.god.

  Neinformiranost, bezvoljnost, nezainteresiranost, nepoznavanje uvjeta u kojima je sada pčelarstvo RH, šanse za neki novi smjerokaz pokazuju se i na odazivima učesnika niza prezentacija koje su se događale u požeškoj HGK. Odaziv nikakav.  Mi bez novca nismo niti mogli pozvati nekog iz pčelarstva u Požegu. Ali visina članarine koja je 'demokratski' izglasana je i bila vaša želja i oportunizam. Lakovjerno nasjedate na provokacije.

  Prije 3 godine sam rekao na skupštini da više ja neću pisati niti jedan projekt. Napisao sam ih i proveo 18-tak  tijekom ovih predsjedničkih godina. I dosta, neka to rade sada drugi. Ima u udruzi dovoljno akademski školovanih članova. Pozove me (nas) tako i požeška RRA na Sajam projekata i ideja 16.6. 2014. Nekome pred godišnje odmore, a nama pčelarima u srcu sezone. Napravim prezentaciju, natežem se s privatnom opremom i dežuram na štandu da bi uvažena gospoda prošla kraj mene i pitala 'što ja tu radim'. I sam sam se to upitao i što oni tu rade.

  Zamoljeni smo bili da sudjelujemo u izradbi strategije razvoja županije. Nije mi poznato da li su to učinile i druge pčelarske udruge, ali bez opisa strategije lokalne zajednice nema niti dokumenta koji mora biti prilogom za bilo kakav budući projekt za sredstva EU. Učinio sam i to. Za strategiju grada smo valjda kao udruga mogli biti i upitani.

  Jedina svjetla točka i nada za pomicanje pčelarske letargije u Požeštini je projekt 'The Bee Incubator'. Da,  moguće je ostvariti edukacijsku točku i provesti program priprema VUP-a za redovno obrazovanje budućih pčelara. I to uz suport iz EU izvora.  Šteta što se politika i malograđanština uvukla i nad ovu ideju. Mentalni sklop nekih naših pčelara i danas ne razumije što je taj projekt htio i što je učinio, kao, i to smo mogli za ćabe utrošiti. Projekt je izveden i Požega može biti i slijedećih godina obrazovno mjesto za buduće školovane pčelare. Ma gdje to još imate u RH.  U okviru projekta posjetili smo i kongres COLLoss-a i kongres EURBEE u Španjolskoj. Donijeli smo mnoštvo saznanja i ideja iz pčelarstva svijeta. Na pitanje da li ćemo o tome upoznati naše pčelare odgovor je bio – pa ne misliš li da to njih zanima. Vidiš da su oni samo za 'iće  i piće'. Je li to tako? Ako je, stavite to i u novi statut kao primarnu djelatnost udruge.

  Prije 3 godine smo na skupštini imali radnu temu o američkoj gnjiloći. Svima koji su u prošloj godini sudjelovali u mnogim prijavama čestitam na iskrenosti i poštenju. Veterinarska služba je to vrhunski odradila slijedom Naredbe, ali bez pčelara bi to bilo neizvedivo.   

  Na svim sastancima UO pričalo se o dugu koji nam je blagajnik smjestio ne predavši u potpunosti novce od prikupljene članarine iz 2013. god. Slane su pismene preporučene opomene, ali od novca ništa. Donosi se napokon i odluka o kaznenoj prijavi pa je ovih dana ona i predana Državnom odvjetništvu. Pomoći je kod toga i dvojima pčelarima koje skrbni blagajnik ne stavi na popis uplaćene članarine i ne položi novce na žr.  

  Zatražim tako da me se primi u uredu župana na razgovor o pčelarstvu – dobijem odgovor da 2-3 tjedna nema vremena. To je inače fraza za odbiti nekog koga i ne želiš slušati. Slično prođem i s 3  poziva na mobitel jednog pročelnika(-ce) ureda. Bila neka pjesma u mojoj mladosti: produži dalje …! A htio sam inicirati razgovor o izradbi nešto ozbiljnijeg novog projekta uz podršku razvojne agencije, onako kako to rade pčelari Zadra. Njihov projekt je do sada prešao 2,4 mil. eura, dobili su 55 ha zemljišta etc. Zagrebačka udruga 'Pčelinjak' slijedi njihov primjer. Shvatili su da se bez projekata ne može više ništa.

  Onda pristigne neki urgent nadzor CARDS-a  iz Ministarstva regionalnog razvoja , nakon 8 godina provođenja. Dokazuj se prilozima da je kod nas od početka provedbe propisno isporučena oprema i izvršena edukacija za rad. Veliki brat ne miruje.

  Jednaki urgent stigne i iz Ministarstva financija za ažuriranje Registra neprofitnih organizacija, rok 31.12.2014. Prije toga opet neki zakonski rok za ažuriranje obrazaca u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i dopunskom radu. Pitaj u požeškom uredu, oni ne znaju ništa. Sve te promjene i rokovi znali su se još iz promo broja časopisa 'Udruga' kojeg sam predlagao početkom 2014.

  Vrlo rado i bez ikakve naknada, a sa ciljem promicanja udruge i požeškog pčelarstva prihvatio sam suradnju u Gimnaziji u Požegi u njihovom projektu GEL ( gimnazijski ekološki laboratorij). Na Konferenciji o održivom razvoju i ekologiji u Požeštini  odradio sam opširnu prezentaciju, a ovih dana uređuje se i ekološki leksikon gdje će biti predstavljena i naša udruga. Gimnazija u Požegi će ući i u europski pčelarski projekt CSI Pollen uz suradnju naših pčelara. Koliko vas zna što je to?

  Dogodi mi se zatim ovih dana još jedan reket u Požegi na temu pčelarstva pa shvatim da je kriza i recesija u hrvatskoj državi, onima koji je vode i glavama naših građana u gorem stanju od paradontoze oko mojih zubi. 

  Motrenjem smo se kroz 2014. god. samo  uvjerili u katastrofalnu godinu, a što je možebitno i posljedica smanjenog interesa i obveze držatelja vaga za uredno plaćanje prepaida. Do 7. mjeseca VIP nam je produžio validaciju ranije uplaćenih sredstava. Zatražiti ću to i ove godine. Držatelji vaga ako to žele i biti moraju ozbiljnije i savjesnije održavati vage i izvješćivati administratore o promjenama.

  Financijski smo godinu završili s 99,18 kn što posebno prilažem bančinim izvodima. Sav tijek novca prošao je banku što se pregledno može uvijek utvrditi. Radili smo samo Internet nalozima.  

  Na kraju se posebno zahvaljujem pojedincima koji su mi pomagali u radu svih ovih godina i imali puno povjerenje u mene, oni to znaju na koje mislim jer smo i radili za udrugu zajedno na svim dosadašnjim projektima, izložbama, izletima, putovanjima, druženjima i susretima. Svima koji od mene zatraže savjet ili pomoć rado ću podijeliti svoje iskustvo i znanje. Nominaciju za bilo koji zadatak u tijelima udruge neću prihvatiti. Mladim i novim pčelarima, a i onim koji su od udruge očekivali da će im samo članstvo donijeti pomoć u radu poručujem da tijela koja ćete na skupštini izabrati  nisu profesionalci na koje se istresate kada to ne možete kod kuće ili na radnom mjestu.

  Nadrndani prijedlog novog statuta pisao je neki učenik plesne škole. U njemu se i ne spominju delegati u HPS, a niti dužnost povjerenika, ako njegova funkcija još treba postojati te razlučen volonterski i plaćen rad. Bolje je ponoviti skupštinu s jasnim prijedlozima nego 'na neviđeno' izglasati. Birajte delegate koji će vas na skupštini HPS-a i zastupati, protusloviti raspravom i protiv ranijih metoda dresure masa. Sadašnji predsjednik HPS-a je izvrstan čovjek, ali će mu trebati podrška očistiti prethodne navike.  

  Novom predsjedniku udruge i njegovim suradnicima svako dobro u slijedećim godinama vođenja udruge i plodonosnim novim projektima. Dobro bi bilo da si predsjednik može sam birati ekipu. Odlučno tražite suradnju i politike jer ćete još godinama nadati se da će vam ona sama donijeti pomoć.  Vi obavljate vrlo važniju ulogu sa svojim pčelama. Pogledajte preko granice, dalje prema zapadu kako se pčelarstvo treba njegovati. Malo ćete profitirati od Zagreba. Projekte treba raditi lokalno.

  

Kao podsjetnik novoj upravi udruge dodajem što trebate učiniti nakon skupštine:


 1. Urediti tekst novog Statuta i isprintati ga u 3 primjerka i ovjeriti od predsjednika udruge
 2. Pripremiti izvod zapisnika Skupštine o izboru novog predsjednika i tajnika
 3. S biljezima i 2 primjerka novog statuta zatražiti promjene u Uredu za opću upravu PSŽ i čekati novo rješenje.
 4. Nakon ovjere i prihvaćanja statuta odraditi internetom i promjene u Registru neprofitnih organizacija Ministarstva financija
 5. Obavijestiti  HPS o promjenama u adresi udruge i odgovornim osobama
 6. Uređen popis članova, adrese, OIB-e, MIBPG, EBP dostaviti požeškom uredu Agencije za plaćanje  da se ne traže pojedinačne potvrde za svakog člana.
 7. U  Podravskoj banci urediti promjene odgovornih osoba i zatražiti izmjene za Maestro karticu i internet bankarstvo
 8. Na portalu unijeti izmjene   
 9. Urediti Matičnu knjigu pčelara udruge i proslijediti je HPS-u uz plaćanje članarine
 10. Platiti račun za hostanje tvrtki 'Wolf' iz 2014.god.
 11. Pripremiti i ovjeriti ugovore o volontiranju

  

Svu arhivu i dokumentaciju udruge, sve digitalne zapise, izvod prometa na računu u 2014. god. i izvod plaćene članarine za 2015.god. te pečat i Maestro karticu predajem prije skupštine tajnici udruge.

  Plaćene članarine na žr udruge izlistati ću tajnici s prometa na računu do 13 sati 31.1.2014.

  

Davorin Krakar dipl.ing. 

 

Napomena: Svi raniji naslovni prilozi premješteni su u rubrike Kolumna ili Novosti. 


 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Prijedlog novog statuta udruge 2 dio
18.01.2015
Nastavak: zbog ograničenja na portalu donosimo i nastavak od članka 37
Pročitaj više...


POZIV NA GODIŠNJU IZBORNU SKUPŠTINU
16.01.2015
Molimo članove da pročitaju ovaj Poziv i obavjeste sve članove.  
Pročitaj više...


Prijedlog novog statuta udruge
16.01.2015
 Na Godišnjoj izbornoj skupštini udruge koja će se održati 31. siječnja 2015 god. biti će predložen ovakav novi statut
Pročitaj više...


Pozivnica na prezentaciju
10.12.2014
   19.prosinca 2014. u HGK Požega u 12 sati prezentacija je internet prodaje.
Pročitaj više...


PROMOCIJA POLAZNIKA PČELARSKOG INKUBATORA
17.10.2014
   Dana 17.listopada u 10 sati održana svečana promocija polaznika projekta "The Bee Incubator"-a
Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: