Dobrodošli Istaknuto
   
 

 

                                                                            Kajsija u cvatnji 20.ožujka 2017. ( Photo by DK)

Proljeće

 

Napokon evo i proljeća. Iako su prve ovogodišnje paše proljetnica, lijeske,trepetljike, johe i ive te visibabe već završile, uglavnom slabijeg unosa peludi, ponajprije zbog dva jaka mraza, ali i 14-dnevnog sjeveroistočnjaka, ovaj prvi proljetni tjedan krenuo je s temperaturama i iznad 20°C.

Kajsija ( uz Jadran bademi) je prvo voće koje cvate pa su pčelari izbrojali da je od cvatnje kajsije do bagrema preostalo 40 dana, što bi se moglo i uklopiti. Ostaje nam dakle do 2 generacije pčela mada će tek prva uz ovu postojeću biti pčela izletnica sakupljačica.

Proljetni je razvoj sada tek burnije krenuo. Potrošene zalihe lanjske peludi i slabiji unos nove ograničio je onaj dinamičan tijek povećanja legla. Nastavi li ovo toplo razdoblje pčele će iskoristiti sada procvale proljetnice i prve voćne paše.  

Mnogo je zajednica propalo u ovom mirovanju vegetacije. Gotovo je pravilo da su seleći pčelari protekle godine sa suncekretove paše došli sa zajednicama spremnijih za zimovanje gdje je u zalihi bilo i podosta spremljene peludi. Sušno ljeto te zakašnjele kiše u kolovozu nisu davale jesenskoj vegetaciji mogućnost cvatnje pa je slaba peludna paša uzrokom i slabijih zajednica za zimu. Druga je priča s varoom koja je značajno oštetila pčelinju zajednicu, a tretiranje protiv nje teško je bilo pogoditi u učinkovitom razdoblju. Zato i imamo pčelinjaka kao po onoj priči kada se Huso i Haso pitaju kakav im je krumpir... Kada se šalimo, a nije za šalu, imamo rekordera u prikupljenoj varoi: pola ampera čiste varoe.

Vidio sam ovih dana pčelinjake kojih su društva već osobito razvijena pa se već može obavljati rotacija nastavaka i izjednačavanje prijenosom okvira s leglom u one slabije, ali je to kasno za one kojih su prve generacije pčela uginule proteklih hladnih noći.

Kakogod, za pčelare nastaje puna sezona radova pa i prilika da radom zaborave na nagomilanu problematiku u gospodarskom stanju, na neprodan med iz prošle godine,  na preniske otkupne cijene.  Tu je i novi Pravilnik o nacionalnom pčelarskom programu pa ga je potrebno pročitati i uklopiti se u nove rokove.

DK, 20.ožujka 2017.  

 

 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
Predavanja na VUP-u u Požegi
20.03.2017
Dana 22.ožujka u  sati u VUP-u predavanje djelatnika s Agronomskog fakulteta iz Zagreba 

Pročitaj više...


Predavanje o prikupljanju propolisa
09.03.2017
Pčelarska udruga „Zlatna dolina“ Požega dana 10.03.2017. organizira predavanje g.Milana Kramera

Pročitaj više...


10. godina Motrenja
09.03.2017
Ovih dana oporavljamo preostale neaktivne vage za Motrenje u 2017. godini

Pročitaj više...


Poziv za skupštinu
21.01.2017
Poštovani članovi udruge Zlatna dolina i svi zainteresirani pčelari u prologu je poziv za skupštinu koja će se održati 3.2.2017. u Zlatnom lugu.

Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: