Dobrodošli Istaknuto
   
 

djetelina_640Bijela djetelina na VUP-ovom pčelinjaku ( 3.7.2014. Photo by DK) 

 

Tiha i pretiha paša

  Stiže nam i srpanj, nestabilan kao i prethodni mjeseci. Model po dva dana paše i dva dana kiše se već zavukao i u ovaj mjesec. Da u lipnju nije bilo duge cvatnje lipe i kupine pčela bi nam gladovala. Ovako su nam vage pokazale tek održanje težina zajednica, a čak i lagani pad. Prošli je mjesec bar dao dovoljne količine peluda i ponešto nektara pa se pčela nakon svibnja, kada je potpuno stao razvoj i obnova legla, mogla oporaviti i obilno obnoviti svoje nove generacije. Jasno je da je za to trebala i izdašne količine peluda i meda kojeg su pčelari ostavili u košnicama.

Ono nešto lipove i paše na kupini još stoji razbacano po medišnim okvirima tek ponegdje zatvorenih čelija, a uglavnom s još nezrelim medom visoke vlažnosti. Samo pojedinačnim odabirom okvira pčelari su uzeli nešto zaliha i odmah dodali pogače ili tekuću prihranu. Jalova nam godina kada u lipnju hranimo pčelce.

Najuporniji seleći pčelari pođoše i do Banovine. Krene paša kestena i po 4 i po navodno 6 kg dnevno pa kada dobro pokisne opet stane i špekulirati je da li će polupun ( da ne kažemo poluprazan!) nastavak pokriti troškove selidbi.

Jedini nam je izlaz bio raditi za slijedeću godinu na formiranju nukleusa s novim maticama. Uz redovitu prihranu mlade su se matice potrudile već napuniti nastavak pčelama.

Sada još ostaje paša suncokreta, tamo gdje on i medi te uvijek rizična paša na hrastu sladunu. Uskoro će i zlatošipka da popravi peludni sastav. Ovih je dana bar bijela djetelina spašavala sada zahtjevne zajednice, uz pomoć kokotca,abdovine, ciganskog perja, gospine trave i sl.    

 bijela_djetelina_640


Davorin Krakar

3.lipnja 2014. 

 

Novo: Ponuda vaga MICROel - vidi rubriku OGLASI 

          U rubrici OGLASI je ponuda sjemena esparzete

 

 

 

Napomena: Svi raniji naslovni prilozi premješteni su u rubrike Kolumna ili Novosti. 


 
 
Motrenje Sv. Ambrozije
Novosti
NOVI PRAVILNICI
27.07.2014
Od 24.lipnja na snazi su dva nova pravilnika prema kojima se treba uskladiti prijave dopunske djelatnosti i prodaja proizvoda na OPG-u.  
Pročitaj više...


DNEVNIK TIHE PAŠE
27.07.2014
  Ostavljamo naslov lipe i kestena i krećemo s tihim pašama. Tu će se naći i zadnje nade: suncokreta i sladuna.   
Pročitaj više...


Koridor
06.07.2014
Koridor sa sve četiri strane svijeta 
Pročitaj više...


DNEVNIK PAŠE LIPE I KESTENA
05.07.2014
   Nakon 'proslavljene' paše na bagremu i na amorfi slijedi li možda utješna paša lipe ili kestena.  
Pročitaj više...


Stigla sredstva protiv varoe - važno!
04.07.2014
PODJELA SREDSTAVA PROTIV VAROZE 5.SRPNJA OD 17 SATI 
Pročitaj više...
članovi
Korisnik:
Lozinka: